Els Jocs de la fam

hunger games

Per Ona Arnau, 1r ESO

Els jocs de la fam és una trilogia de novel·les de ciència ficció escrites per Suzanne Collins i dirigida a la generació jove. La trilogia es compon de les obres “Els jocs de la fam”, “En flames” i “L’ocell de la revolta”. L’autora explica que es va inspirar, en fonts clàssiques i contemporànies, com per exemple la mitologia grega de Teseu i Minotaure, o en les lluites de gladiadors de l’època romana.

Els tres llibres van tenir molt bona acollida, tenen una qualitat addictiva que porten al lector a seguir llegint. “En flames” va ser considerat millor que el primer llibre i en “L’ocell de la revolta” es valora la representació de violència, la creació del món i la intriga romàntica.

D’altra banda, s’ha criticat que el tema de “Jocs de la mort” també apareix en altres llibres i, per tant, la idea no és massa original. L’últim llibre ha estat criticat pels seguidors per no haver lligat els caps de tota la trilogia.

Autora: Suzanne Marie Collins va néixer el 10 de Agost del 1964 a Hartford, Connecticut, és de nacionalitat americana. La seva carrera com escriptora va començar al 1991 com a guionista en programes de televisió per nens com Nickelodeon.

La història: La trama es desenvolupa en un temps futur no identificat a l’Amèrica del Nord, en un país anomenat “Panem”, que està format per un ric Capitoli que és la ciutat on resideix el govern. Dotze Districtes envolten el Capitoli, els més pobres dels quals necessiten de la seva’ajuda. En un període anterior a l’inici de la història existia un tretzè Districte que va quedar completament destruït després d’haver-se rebel·lat contra el Capitoli.

Tots els anys un noi i una noia, de 12 a 18 anys, de cada Districte, són seleccionats a través d’un sorteig i obligats a participar en els “Els jocs de la fam” que consisteixen en lluitar a mort en un estadi a l’aire lliure fins que només quedi un guanyador. El que guanya i el seu districte reben grans riqueses i aliments.

Argument 

"Els jocs de la fam": Katniss Everdeen, una noia de 16 anys del Districte 12, s’ofereix voluntària per la setanta-quatrena edició dels “Jocs de la fam” ocupant el lloc de la seva germana petita Prim. El noi escollit del Districte 12, és Peeta Mellark. Cinna, l’estilista de Katniss, la converteix en la noia en flames, aconseguint així l’atenció dels patrocinadors, vitals per aconseguir sobreviure als jocs. Katniss i Peeta lluiten contra els altres conjuntament i fingeixen que s’estimen per guanyar-se al públic.

"En flames": Després del desafiament de Katniss durant els jocs, els Districtes comencen a rebel·lar-se, el que provoca l’ira del Capitoli contra Katniss. El president ordena li que convenci als Districtes que res del que va fer va ser per lluitar contra el Capitoli, sinó per amor a Peeta. Malgrat, els seus intents els Districtes no es calmen i, per tal de controlar la situació, ella i Peeta es veuen obligats a competir. Katinss haurà d’escollir entre el costat de l’amor o el de la guerra.

"L’ocell de la revolta": És el tercer i últim llibre gira entorn de Katniss i la revolta dels Districtes contra el Capitoli. Katniss és utilitzada pels sublevats com a eina de propaganda per unir els Districtes en la rebel·lió. Peeta i altres capturats pel Capitoli són rescatats i, posteriorment, tots plegats van al Capitoli per enfrontar-se al president.

Epíleg: Al final es parla dels fills de Katniss i Peeta, de la desaparició dels estadis on es feien els jocs i del que s’ensenyava a les escoles sobre aquell període de la història. La trilogia es tanca amb una frase de Katniss que va emocionar a molts lectors: “Tot i així, sé que hi ha jocs molt pitjors”.

Personatges principals

  • Katniss Everdeen: És la protagonista de la trilogia i es converteix en la cara de la revolta.
  • Peeta Mellark: És l’home secretament enamorat de Katniss des que eren nens.
  • Haymitch Abernathy: És el mentor alcohòlic de Katniss i Peeta.
  • Primrose Everdeen: Té 12 anys, és la germana petita de Katniss i va ser escollida al sorteig dels Joc de la fam.
  • Gale Hawthorne: És el millor amic de Katniss i també el seu company de caça.
  • Cinna: És qui dissenya els vestits de Katniss en els Jocs de la fam.
  • President Snow: És l’antagonista principal de la sèrie, cap del Capitoli i de tots els districtes de Panem.

Febrer 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR