Recerca

Zafra Investigadora

biel i sara

Per Julia Alves i Marboré Cabezas, 1r ESO

Dos dels alumnes participants a l'activitat Zafra Investigadora, Sara Larios i Biel Clarella de 3r d'ESO, ens han explicat el seu estudi i experiències a la XVII Exporecerca Jove organitzada per l'associació Magma.

Zafra News: Com va sorgir la idea de la vostra recerca?
Sara Larios: Vam començar a fer Zafra Investigadora i em vaig plantejar què volia investigar. Com que m’encanta llegir, vaig decidir fer un treball sobre els hàbits de lectura. Més endavant va venir en Biel i es va incorporar a la recerca.

ZN: Quina va ser la vostra hipòtesi?
Biel Clarella: En teníem vàries, es centraven en un seguit de preguntes que a través del treball havíem de poder contestar per tal de poder posteriorment extraure conclusions. Es basaven en la idea que pensàvem que els joves llegeixen però no tant com seria necessari per un bon hàbit de lectura i altres totes focalitzades en els joves i la lectura.

Treballs de Recerca

En aquesta secció hi trobareu informació sobre els treballs en l'àmbit de recerca que es duen a terme a l'institut. Annualment publiquem un petit resum d'alguns dels treballs de recerca presentats per l'alumnat de segon de batxillerat i que han merescut una millor qualificació.

Recerca sobre els refugiats

sabri web
Per Marta Camacho i Ailyn Romero , 1r ESO 
 
Hem entrevistat a l'alumne de 2n de batxillerat Sabri Blaybel sobre el seu treball de recerca,“La guerra de Síria i els seus refugiats”. Investigació de gran actualitat i que ens ha semblat molt interessant. Publiquem fotos d'alguns dels plafons que acompanyen l'exposició dedicada a aquesta recerca. 
 
Zafra News: Com va ser que et vas interessar pel tema dels refugiats?
Sabri Blaybel: Des que havia començat la problemàtica amb la guerra m’havia cridat bastant l’atenció i quan ens van dir que havíem de triar un tema pel treball de recerca, vaig saber que aquest era el tema que volia investigar.
 
ZN: De quina forma et vas organitzar per fer el teu treball?
SB: Al principi estava nerviós i preocupat perquè era el primer cop que fèiem un treball de tanta importància. Ell meu tutor i un ajut extern de la Universitat de Barcelona (UB) em van ajudar a organitzar el treball i tot va anar bé.

Tras sus pasos

marin poza

Per Elena Civit Poza, 2n BTX

INTRODUCCIÓN
Mi trabajo de investigación tiene el objetivo de seguir los pasos de mi bisabuelo materno y, de esta manera, elaborar una reconstrucción de su vida. Soy consciente que para muchos puede llegar a ser un trabajo sin ningún atractivo, del que no se puede sacar partido ni jugo alguno, pero no hay que fiarse de las apariencias. No ha de detenerse en mitad de una frase o de un párrafo por mucho que se trate de una persona ajena, porque muchas veces las historias de alguien desconocido pueden resultar fascinantes. Mi bisabuelo no fue alguien famoso ni conocido dentro del ámbito político, económico o social, no salía en los periódicos ni la gente hacía cola durante varias horas delante de su casa para obtener una entrevista con él. Él fue uno de los muchos republicanos que tuvo que exiliarse y trasladarse a Francia para huir del franquismo, dejando atrás su mujer embarazada de su hijo, y fue uno de los muchos republicanos que tuvo la gran desgracia de ser prisionero y sufrir las terribles condiciones del campo nazi de concentración, y de exterminio en su fase final, de Mauthausen. Si se pregunta si sobrevivió y logró escapar de allí, reserve esas ansias para leer mi trabajo y lo descubrirá, todo y que por las leyes de la probabilidad y esta introducción puede llegar a imaginar el final.
 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR