Entrevista a Jordi de Manuel

jdm

Per equip de redacció

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència ha vingut a l'institut el professor i escriptor Jordi de Manuel. Després de la conferència per a l'alumnat de batxillerat, ha estat tan amable de concedir una breu entrevista a l'equip de redacció de la revista.

Zafra News: Has publicat molts llibres de novel•la negra i ciència ficció, però en canvi ets professor de ciències. És obvi que tens una passió per les lletres però en canvi vas triar ciències en comptes de lletres, per què?

Jordi de Manuel: Això m'ho pregunten molt a conferències o quan vaig a presentar un llibre, i jo contesto – i per què no? -. Hi ha una paraula que és científic-lletraferit, les persones lletraferides són aquelles que ens ha agradat sempre llegir. Penso que ja és hora que trequem aquesta barrera artificial entre ciències i lletres. A vosaltres a finals de 3r us faran triar entre ciències i lletres, quan en realitat hauria de ser una mica de tot ja que el coneixement i la cultura són un, encara que amb dues manifestacions. Amb la llei Wert desapareixen moltes competències comunes a ciències i lletres i les ciències del món contemporani per a tots els alumnes de batxillerat

ZN: Com és que vas començar a escriure llibres?

JdM:Per què m’agradava, perquè necessitava escriure. A vegades els escriptors quan hi ha coses que no entenem, necessitem escriure, Jo faig ficció sobre allò que no entenc perquè quan entenc molt una cosa faig un article o un escrit de divulgació o un llibre de text.

ZN: Fas servir la escriptura per divulgar la ciència?

JdM: De vegades. Algun cop he fet divulgació científica, poca, més aviat llibre de text però en general la meva literatura de ficció no és per divulgar la ciència.

ZN: Has guanyat diversos premis en la teva carrera com a escriptor. Consideres algun d’ells com especialment valuós? Per què?

JdM: He tingut molta sort amb els premis perquè n’he guanyat alguns. Els premis t’ajuden a poder publicar i això quan no ets un autor conegut va molt bé. Per exemple, el primer premi que vaig guanyar va ser el Lector de l’Odissea amb l’obra Disseccions. És un premi d’una llibreria en la que 100 lectors, que fan de jurat, pagaven per llegir obres que estaven enquadernades sense saber qui les escrivia. I l’últim que vaig guanyar dels grans va ser el premi de novel•la Pin i Soler de la Ciutat de Tarragona amb una novel•la de ciència ficció, La decisió de Manperel, que em pensava mai no podria guanyar.

ZN: Què és el que més t’agrada de l’àmbit de la biologia?

JdM: Jo sóc zoòleg, la meva especialitat és estudiar els animals però un dels aspectes que més m’apassiona és com es relacionen aquests animals amb el medi, és a dir, l’ecologia però l'ecologia no es el que penseu vosaltres no és conservar el medi..., és una ciència on s’estudia física, matemàtiques, química...

ZN: a que t'haguessis volgut dedicar si no haguessis sigut biòleg?

JdM: Crec que si no hagués estat biòleg, hagués estat metge.

ZN: Continues formant-te en la teva professió?

JdM: Sí, sóc professor i ja sabeu que els professors ens estem formant continuament.

ZN: Quins són els teus projectes de futur?

JdM: Uff... Aixo es molt dificíl de dir... El meu projecte de futur en aquests moments pel que fa a la meva feina com a professor és millorar els projectes en què estic implicat com a professor d’educació a distància. I com a escriptor tinc dues novel•les pendents que tinc moltes ganes d’escriure, ja les tinc començades i voldria acabar-les.

ZN: Voldries afegir alguna altra cosa que no t’haguem preguntat?

JdM: Voldria dir que el més important que tenim en un país és l’educació, vosaltres esteu en una etapa especialment important d’aprenentatge. Ara esteu en un moment de la vida en què xucleu les coses del món, aprofiteu-lo el màxim!

Novembre 2014

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR