Investigadores a l'Exporecerca

exporec berta

Per Paula Fernández, Helen Kvirikashvili, Bea Rodríguez, Miranda Sánchez, 1r ESO

Amb motiu de la seva participació en la XV Exporecerca Jove i per conèixer com els va anar l’experiència hem entrevistat a la Berta, l’Anna i la Karla, alumnes de Zafra Investigadora que hi han presentat les seves investigacions.

1. Què us esperàveu de Zafra Investigadora?
En general totes les noies de zafra investigadora no s’esperaven que la majoria de coses que farien estiguessin relacionades amb el món de la recerca. Al principi pensaven que al realitzar-se aquesta extraescolar al laboratori, es farien activitats relacionades amb les ciències naturals: experiments i proves científiques. A principi del curs, en Joan Talarn, va venir a informar sobre aquestes activitats i quan van dir que n’hi havia una, Zafra investigadora, que es feia al laboratori els va cridar l’atenció. S’hi van apuntar tenint una idea diferent del que realment era: una activitat relacionada principalment amb la recerca.

2. Què presentàveu a l’Exporecerca?
Berta i Anna: Un treball sobre tints naturals. 
Karla: Un estudi sobre el tabac natural i el cigarret electrònic.

3. Què és el que ha estat més difícil de la vostra investigació?
Berta i Anna (tints naturals): El més difícil de la nostra investigació va ser ordenar el treball: redactar les idees i obtenir les respostes. Sobretot al principi ens va costar trobar la diferència entre “què és tenyir roba?” i “què és investigar sobre tenyir roba?”. Però vam aconseguir entendre la diferència: tenyir la roba és només tenyir-la de la forma que toqui fer-ho, en canvi, per investigar sobre aquest procediment cal seguir unes pautes i redactar tot el procés seguit, fer constar els materials utilitzats, experimentar amb canvis de colors...

Karla (diferències entre la cigarreta normal i la electrònica): El més difícil per nosaltres va ser fer l’enquesta sobre el tabac, ja que calia parlar amb la gent i ens feia vergonya... però al final vam aconseguir tirar endavant el treball.

exporec anna

4. Què van valorar més del vostre treball?
El fet de ser més joves que la resta de participants de l'Exporecerca, els va cridar bastant l'atenció. També van observar que el tema investigat no era gaire comú. Per un costat, el tema dels tints, no es tracta gaire entre gent d'aquesta edat. I d'altra banda, els va sorprendre l'interès que donàvem al tabac per la nostra edat i les conclusions a les que vam arribar.

5. Què us van preguntar? 
Ens van demanar si havíem rentat la roba; com vam triar el tema de la recerca; com va ser que vam agafar aquest tipus de material; quina motivació teníem per investigar sobre aquest tema,…

6. Us van fer algun regal per participar? 
Un pin, chapa, llapissos, ampolles d'aigua, els dinars.

7. Us va cridar l’atenció algun dels treballs exposats a l’Exporecerca? 
Un dels que més ens va agradar, va ser el d’un noi que havia fet plantilles de sabates amb ceres de colors, ens va sorprendre molt aquesta idea, i ens va semblar molt original. Quan li van atorgar un premi ens en vam alegrar ja que se’l mereixia.

Un altre treball era un en que van fer una maqueta que funcionés amb energia solar per a poder estalviar aigua. El problema que van tenir és que les mides de la caixa que havien de construir eren massa grans, però tot i no ser viable van tirar endavant el treball. Ens va cridar l’atenció el fet que van seguir amb el treball tot i necessitar més espai.

També n’hi havia un en que tenyien amb tints el menjar, i podien pintar-lo de colors. Uns altres feien un treball sobre les cerveses i explicaven els diferents tipus que hi ha en l’època actual, ibèrica i prehistòrica.

8. Repetiríeu l’experiència? M
Siii, sense pensar-ho dos cops. També ajuda l’experiència d’haver-hi estat un any i saber com és. També ens va ajudar molt a l’hora de treballar i quan ens posavem nervioses la Mapi, la nostra professora que ja havia viscut l’experiència altres vegades.

9. Teniu un altre tema pensat per una propera recerca? 
Sí.

Anna i la Berta: voldríem estudiar les característiques i diferències que hi ha entre els esplais i els caus (moviments cívics on hi porten activitats pel temps lliure i la formació de persones i els monitors són voluntaris i no cobren). A l’hora de fer aquesta recerca ajudarà el fet de que la Berta va a un esplai i la Anna a un cau.

Karla: Tinc curiositat per investigar sobre el tema de l’adopció.

 

Juny 2014

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR