Intel·ligència artificial

int artif

Per: Catalina Marí, Ingrid Moreno, Júlia Piñana, Martina Ribas, Anna Sánchez i Alba Vega 

Sabeu què és la intel·ligència artificial? Hem pogut entrevistar als participants al taller de robòtica i intel·ligència artificial organitzat per la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona, en Diego Palacios, l'Ali Hamza, l'Óscar Sánchez i el professor de matemàtiques Arnau Sánchez que amablement ens han aclarit en què consisteix  i ens han explicat la seva implicació en el concurs que van guanyar.

Zafra News: De què tracta l’intel•ligència artificial i robòtica?

La idea és un aparell que no pensa fer creure que pensa a través d’un llenguatge de programació. Una similitud d’aquests robots són els robots que netegen.

ZN: Com us vau assabentar que hi havia aquest concurs?

El professor que organitza el concurs dóna classes a la facultat a l’Arnau i li va preguntar si era professor i si volia participar. Llavors l’Arnau va comentar-ho a alguns alumnes que podien estar interessats.

ZN: Quants equips participen?

Quatre d’ESO i sis de batxillerat.

ZN: Quins alumnes han format part de l’equip del Zafra?

L’Óscar Sánchez i el Diego Palacios de 4t d’ESO, i l’Emilio Sullon i l’Ali Hamza de 3r d’ESO. Avui l'Emilio està malalt per això no és aquí.

ZN: Com els van triar?

Es van triar ells sols, no sabien on es posaven!

ZN: Com us vau organitzar?

Bé, una mica caòticament, per intuïció. Hi havia dues maneres per configurar el robot, Una que és un llenguatge de programació visual, i una altra que és una mica més seqüencial, amb una programació molt específica. Tant el Diego Palacios com l’Ali Hamza, utilitzaven el llenguatge de programació visual, i l’Òscar va aprendre a utilitzar el programa més específic.
En el llenguatge visual, no és que configuresis el que el robot veu, sinó que la manera de programar era més “fàcil” i visual i es diu NXT, però dintre de la facilitat és díficil; i el llenguatge més específic i més dificultós es diu BRICS, per això, tenia bastant de mèrit el que va fer l’Òscar.

ZN: D’on vau aconseguir el material per fer el robot? Quin tipus de material era?

El professor Carlos Ojero tenia aquests robots perquè fa dos anys en Diego, l’Emilio, en Roc i algun més van participar en un altre concurs, el First Lego League. Però no necessitàvem totes les peces, en el nostre cas el robot havia de fer dos moviments: córrer i fugir. 

ZN: Com donàveu les ordres?

Utilitzant els dos programes. El NXT tenia uns quadrats i cada quadrat tenia una funció, per exemple, tirar endavant i el temps que tu premies el quadrat, el robot tirava endavant fins que deixaves de prémer el quadrat. En canvi, amb el BRICS calia escriure l'ordre a l’ordinador i amb un temps determinat. El robot i l’ordinador no estaven físicament connectats però el robot tenia a dins com un ordinador petitet on hi has guardat el fitxer i el que fas és donar-li l’ordre a través del teclat per a que s’executi.

ZN: El robot havia de tenir algun caràcter específic com la mida, o la forma?

No, no havia de tenir cap caràcter en particular, l’havies d’optimitzar tu. però no el podies carregar massa perquè sinó hagués anat massa lent.

ZN: Tots els robots eren iguals o cadascú portava el que volia?

Sí, eren diferents. Les bases era que tinguessin uns sensors de detecció de moviment, i un de detector de llum, ho havies de fer amb el que tinguessis. La base del robot sempre era el Lego mindstorm però el muntatge era diferent a cada equip.

ZN: Quantes hores hi vau dedicar?

Hem fet unes cinc hores a la setmana durant quatre o cinc setmanes.

ZN: Amb quina matèria està relacionat el que heu fet?

Informàtica i tecnologia, ve a ser un barreja, la matèria seria robotica. Si en un futur existís com a matèria optativa, estaria dins del departament de tecnologia.

ZN: Participant en aquesta activitat, heu après altres coses?

A programar una mica amb el BRICS i a utilitzar millor el programa NXT perquè en aquest concurs s’havien de fer moltes coses lògiques. També descobrir la Facultat de Matemàtiques i d’Enginyeria Informàtica de la Universitat de Barcelona que està a la plaça Universitat.

ZN: Què és el que va ser més difícil?

El llenguatge de programació que utilitzava l’Òscar i després, potser trobar el que fallava, controlar algun sensor, que el robot fes cas de les ordres que li donàvem.

ZN: Us va ajudar algú durant tot el procés?

El professor de la facultat, l’Eloi Puertas i Prat què és l’organitzador d’aquest concurs. 

ZN: Expliqueu-nos com es va desenvolupar el torneig.

Vam començar cap a les 9 o les 10 del matí, érem quatre equips. Vam fer les semifinals i vam guanyar, llavors vam passar a la final. Després vam anar a fer un tomb perquè hi havia les portes obertes tant a la facultat de matemàtiques, com d’informàtica. Més tard, fora de concurs, ens vam retar amb els que havien guanyat de Batxillerat.

ZN: Hi ha hagut algun premi pel guanyador?

Ens van donar un diploma de participació.

ZN: Penseu continuar amb aquest tema a nivell d’estudis relacionats amb la intel•ligència artificial en el futur?

L’Óscar vol ser informàtic, l’Ali també vol fer estudis relacionats amb la informàtica i en Diego es decanta per l’enginyeria però també li agrada la informàtica. Tothom hi ha participat de manera desinteressada i totalment altruista i ara ja cal anar fent plans per al curs vinent.

ZN: Moltes gràcies a tots i enhorabona!

En aquest enllaç podreu veure el reportatge de BTV sobre l'activitat.

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR