Entrevista a Caty del Giorgio, exalumna

katy

A finals de curs vam tenir l'ocasió d'entrevistar a la Caty, exalumna, professora de matemàtiques, escultora... i moltes altres coses, ja veureu, us sorprendrà com n'és de polifacètica.

Per Julia Alves i Marboré Cabezas, 1r ESO

Zafra News: Com és que estàs treballant a l’institut?
Caty: Em van trucar de les llistes municipals quan justament pensava que hauria de tornar a fer de profe, va ser una casualitat. Estava de baixa temporal per estudis perquè estava finalitzant el cicle formatiu d’escultura.

ZN: Has trobat molts canvis des que tu hi estudiaves?
C: Quan jo estava aquí a quart només hi havia dues línies, ara hi ha més alumnes. Han canviat espais: la sala de profes, l’aula de música, el laboratori que ara és més modern...

ZN: Què vas fer quan vas acabar el batxillerat?
C: Quan vaig acabar el batxillerat científic, vaig començar a treballar i, al mateix temps, a estudiar la carrera de matemàtiques a la universitat.


ZN: De què treballaves en aquell moment?
C: Vaig començar a l’Hospital que està al carrer Dos de Maig i feia de secretària del banc de sang. Fèiem campanyes d’extracció de sang i em tocava donar la benvinguda, prendre les dades, imprimia la fitxa de cada donant... formava part de l’equip; hi havia un metge, l’infermer, el conductor i anàvem per tots els pobles de Catalunya. Els caps de setmana i festius feia això i entre setmana anava a la universitat. També em vaig independitzar... ho vaig ajuntar tot.

ZN: Després de la carrera, vas seguir estudiant?
C: Sí. També feia teatre, sempre estava fent cursos de teatre, i donava teatre per joves. Després quan vaig començar a treballar de profe de mates, un dia vaig acompanyar als alumnes de quart d’ESO al Saló de l’Ensenyament i, de cop, vaig veure l’estand de l’Escola Massana. Sempre havia volgut fer alguna cosa d’art, vaig demanar informació, vaig fer les proves d’accés i he fet el cicle formatiu d’escultura que és un grau superior.

ZN: Té moltes sortides aquest cicle?
C: Per una banda, és un títol, que pel cantó de mèrits ja compta, i, per l’altra, em serveix per ser mestra de taller, tant de fusta, com de metall, de motllo, de modelatge... També hi ha més sortides laborals perquè els escultors i escultores dominem moltes tècniques i l’ús de maquinària, som resolutius amb l’espai, el disseny... També tenim perspectiva artística... podem muntar una exposició...som molt versàtils.

ZN: A nivell personal, què és el que més costa quan busques feina?
C: Centrar-te en el que vols fer realment. Per exemple, em va passar que durant una època volia investigar i no ho vaig aconseguir, anava enviant els currículums però era tot molt impersonal... Crec que depèn d’allà on vulguis treballar has de buscar una estratègia o una altra per entrar. Si vols investigar t’has d’apuntar a fer un màster i des del màster fer una sol•licitud a algun profe amb el que ja tinguis bon rotllo i que et vulgui en el seu equip, fer un doctorat i tot plegat. Però si quan acabes la carrera vols investigar et trobes que no funciona així, volen gent que estigui fent doctorats, només volen aquest perfil. Quan vaig acabar la carrera, l’últim que volia era fer un màster en aquell moment, massa acadèmic. Al final, el que he fet és amb les mans, permet expressar, ja tenia suficient abstracció.

ZN: Has passat d’un extrem a l’altre...
C: Al final es complementen, perquè l’art també té abstracció. Pots veure un bunyol, per exemple, però et fa pensar i connectar amb altres coses, és a dir, hi ha un procés d’abstracció en la recepció de l’art. Personalment necessitava fer coses amb les mans.

ZN: Quines experiències professionals has tingut?
C: De petita ajudava a l’empresa familiar, el meu pare és físic però tenia una empresa d’informàtica i feia programes per diverses empreses i universitats i jo l’ajudava en el procés de matriculació dels estudiants a la universitat. Estava en una sala com aquesta, una sala d’informàtica i ajudava a introduir dades, les assignatures que escollien... Després vaig estar de secretària al Banc de Sang, després vaig ser tallerista de teatre per a joves.

ZN: Com va ser que fessis de tallerista de teatre?
C: Havia estat en un grup de teatre durant vuit anys. Ens havíem mogut molt per Barcelona, havíem viatjat per Europa i, fins i tot vam anar a l’Índia.

ZN: Ufff! Us van contractar o vau anar-hi vosaltres de motu propio?
C: Ens ho vam costejar nosaltres organitzant festes i buscant calés. Teníem moltes ganes de participar en aquell festival.
I després de tallerista he estat fent de profe.cati ritas

ZN: Ara que has conegut diversos instituts, quins consideraries que són els trets diferencials del Zafra?
C: El Zafra és un institut que té molta història. L’institut anterior on vaig estar s’acabava de crear, calia veure quina era la identitat de l’institut, els valors que es consideraven propis... En canvi el Zafra té una història, és una escola municipal, havia tingut formació professional... Quan vaig trepitjar l’institut feia poc que es feia l’ESO, la meva promoció va ser la primera que va fer l’ESO completa de 1r a 4t, en aquell moment el Zafra era un dels pocs instituts que ja portava uns anys impartint l’ESO, havia creat els seus propis materials i estava innovant.
El Zafra també és un centre gran i a l’haver de gestionar tanta gent hi ha unes normes més clares que en altres centres.

ZN: Quins són els teus projectes per més endavant?
C: Estic pensant si segueixo estudiant i què, encara no he decidit per on aniré. Tinc ganes de començar a moure més l’escultura, aquests últims mesos estant aquí a full time era difícil d’agafar una constància al taller i seguir creant. M’agradaria seguir de profe, fer algun viatget, seguir amb l’escultura i veure cap a on tirar.

ZN: Penses l’escultura com a hobby o en donar classes?
C: Ho he provat de fer classes però feia massa coses, estava fent les mates aquí, també classes de metall i forja amb els més grans... i era massa. Si estigués ben equilibrat amb un horari acceptable m’agradaria provar-ho.

ZN: La teva assignatura preferida sempre han estat les mates?
C: Les mates, la biologia m’encanta i la plàstica, història, filosofia també i literatura... A mí em costava molt triar el que més m’agradava, educació física...

ZN: I la música, oi? Havies participat al grup de rock de l’institut, no?
C: Sí, havia tocat amb The Rita’s.

ZN: De cara al seu futur, tens algun consell per als alumnes de l’institut?
C: Sí, el consell és que tingueu molt clar que ara esteu en una etapa de la vida que és molt curta, l’adolescència s’acaba. El que feu ara us marcarà una mica o bastant el que podreu fer després, però tampoc és determinant, tingueu un balanç. El que pugueu fer ara feu-ho, ho tindreu més fàcil després, és molt fàcil apalancar-se i dir, ja ho faré demà. Tot i que, si us apalanqueu, sempre esteu a temps de fer el que vulgueu fer, però serà més fàcil
si adelanteu el que pugueu ara perquè en traureu molt profit després. Per exemple, és fàcil aprovar?
ZN: Sí.
C: Bé, llavors us podríeu apalancar i dir doncs vaig aprovant. Però si ara aprofiteu i, encara que no us ho demanin, voleu saber més i, encara que a la resta de la classe li costi, vosaltres sempre doneu al màxim, després us serà més fàcil.
Un altre consell que sempre em deia la meva mare: fes de gust allò que no t’agrada. Si li trobes el gust a allò que menys t’agrada, llavors tot el que faràs ho faràs de gust, ho faràs súper contenta, et sortirà bé i això fa agafar ganes de fer més coses. Si caus en l’espiral de oh, tot el que faig em surt malament, llavors et frustres, no vols fer res més, vas a l’immobilisme, et vols aturar, no vols fer res. Però si sou actives i us aneu enganxant, tan de bo que tingueu una companya que també sigui activa i que pugueu tirar encara que la resta no vulgui tirar o li sembli un rotllo. La frase: ai, no, és que estudiar és un rotllo, però no estudiar què és? Perquè quan t’atures, què fas? Pregunteu-li a qualsevol que hagi deixat d’estudiar què és el què enyora. Si us heu de quedar amb un consell és aquest: Fes de gust el que no t’agrada perquè així tot el que fas ho fas de gust.

Juny 2017

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR