Què en penses?

Nanotecnologia

gg entrev

Enguany durant la setmana de la ciència la professora Gemma Garcia Alonso de la facultat de Ciències de la UAB, ha vingut a l'institut per fer una conferència sobre la "Nanontecnologia en el món actual" No us perdeu l'entrevista si voleu estar al dia!!!

Per O.Arnau, G.Cerdan, V.Merchan, 1r ESO, C.Vecino, 3r ESO, B.Clarella, 4t ESO.

Zafra News: Ens podries explicar què és la nanotecnologia?

Gemma Garcia: La nanotecnologia és la ciencia que estudia las propietats fisicoquímiques a l’escala nanomètrica, que és deu a la menys nou metres. Bàsicament és l’escala d’una cèl·lula, un virus té uns quants nanòmetres. La nanotecnologia estudia tot el que passa a escala nanomètrica.

ZN: Quan va sorgir?

GG: Als anys setanta hi va haver un investigador, el professor Richard Feynman -un físic del qual l’any 2018 es celebra el centenari- que va ser el primer a dir que el futur estava en la nanoteconologia però encara no hi havia les eines per veure la nano escala i manipular-la. Als anys vuitanta quan es descobreix el microscopi d’efecte túnel que és el primer que permet veure realment a escala tridimensional la posició dels àtoms, es produeix el gran boom de la nanotecnologia. Ara ja la tenim en molts productes comercials actuals.

Carregant piles

pere r

Enguany amb motiu de la celebració de la setmana de la ciència ha vingut a l'institut en Pere Renom, biòleg i divulgador de ciència que molts potser coneixeu del programa Quequicom de TV3. Hem pogut conversar amb ell per saber com emmagatzem energia. 

Per C.Vecino, 3r ESO, O.Arnau, G.Cerdan, M.Igon, 1r ESO

Zafra News: La xerrada que faràs no tracta només de piles, oi?
Pere Renom: No, a mi m’agrada molt fer les coses de la manera més transversal possible. Transversal vol dir que no m’ho miro des d’una sola perspectiva sinó que miro d’enfocar-ho des de diverses perspectives. Parlar de piles és parlar d’estalvi energètic, també podem parlar de com podem emmagatzemar energia els éssers humans, els animals o les plantes.

ZN: A quins tipus d’energia et referiràs durant la teva xerrada?
PR: Una cosa molt interessant és comprovar que els animals i els vegetals necessiten energia per viure, però l’energia d’on la treuen? De l’aliment, però ni els animals ni els vegetals estan tot el dia menjant. Per exemple, quan una zebra està pasturant hi ha un moment que aixeca el cap, potser corre, a vegades potser fa un gran desplaçament per buscar menjar a una altra zona on hi hagi herba més fresca i està dos o tres dies pràcticament sense menjar. Com funciona sense haver d’estar tot el dia menjant? Doncs emmagatzemant energia.

Entrevista a Caty del Giorgio, exalumna

katy

A finals de curs vam tenir l'ocasió d'entrevistar a la Caty, exalumna, professora de matemàtiques, escultora... i moltes altres coses, ja veureu, us sorprendrà com n'és de polifacètica.

Per Julia Alves i Marboré Cabezas, 1r ESO

Zafra News: Com és que estàs treballant a l’institut?
Caty: Em van trucar de les llistes municipals quan justament pensava que hauria de tornar a fer de profe, va ser una casualitat. Estava de baixa temporal per estudis perquè estava finalitzant el cicle formatiu d’escultura.

ZN: Has trobat molts canvis des que tu hi estudiaves?
C: Quan jo estava aquí a quart només hi havia dues línies, ara hi ha més alumnes. Han canviat espais: la sala de profes, l’aula de música, el laboratori que ara és més modern...

ZN: Què vas fer quan vas acabar el batxillerat?
C: Quan vaig acabar el batxillerat científic, vaig començar a treballar i, al mateix temps, a estudiar la carrera de matemàtiques a la universitat.

Parlem @ Roc Blackblock

rb

Per equip de redacció

L’artista Roc Blackblock ens ha pintat una òliba al mural del pati. Aquest ocell acompanya la sàvia deesa Atenea i simbolitza el que representa investigar: fer-se preguntes i ser capaç d’observar el que altres no han vist, és a dir, qualitats necessàries per aprendre. RB ha estat tan amable de deixar-se entrevistar per la revista i parlar del seu art.

Zafra News: Fa molt de temps que fas murals?
Roc Blackblock: Vaig començar a pintar murals amb esprais a l’any 99, encara que abans havia fet alguna cosa.

ZN: Com va ser que vas començar a fer-ne?
RB: Estava estudiant il·lustració, estava fent un mòdul de grau superior i vaig coincidir a la classe amb un noi que feia temps que pintava graffitis i al lloc on estàvem vivint li vam proposar que vingués a pintar. Va acceptar però a canvi em va proposar que l’ajudés, pràcticament el va fer ell però va ser com el debut i en acabar em va deixar tots els esprais que havien quedat per a que continués pintant, va ser el meu bateig.

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR