Fòrum de les cultures

Life experience in Canada

paisatge nevat

Per Pau Vega, 3r ESO

L'alumna de 2n de batxillerat Mariona Queralt, va assistir a la classe d'anglès del nivell alt dels grups A i B de tercer d’ESO, per explicar-nos la seva estada a Canadà. La Mariona és una de les poques afortunades que va rebre una beca per viatjar a l'estranger i perfeccionar la llengua anglesa.

Va viatjar amb un grup d'estudiants espanyols que també anaven a Canadà, prèviament no en coneixia a cap. Recorda que va ser un viatge llarg, però ella només va haver d'agafar un avió, mentre que altres estudiants n’havien d'agafar fins a tres per arribar a les seves destinacions. Ens va comentar que quan va viatjar cap allà va tenir certs problemes amb la primera família d’acollida però amb la segona va estar molt bé.

Colòmbia

Per Lucia Barraza i Shatron Ureña, 1r ESO

INTRODUCCIÓgranota
Colòmbia es troba situada a Sudamèrica. És un país molt extens, la seva superfície és més del doble que la d’Espanya. Colòmbia està travessada per la gran serralada dels Andes i la plana amazònica, i és l'únic país d'Amèrica del Sud amb costes a dos oceans, l'oceà Atlàntic i l'oceà Pacífic. La majoria de ciutats es troben situades a l’altiplà andí ja que té un clima més favorable per viure-hi que altres regions.

Colòmbia és el tercer productor de petroli de Sudamèrica. Alguns dels productes importants que es produeixen són blat de moro, patates, quinoa, cotó, or, maragdes, mantes, ceràmica, cacao i sal. Des d’un punt de vista ecològic és el segon país on hi ha una major diversitat per quilòmetre quadrat (el primer és Brasil, però és set vegades més gran). Ës el país on hi ha més espècies que no es troben en lloc més del món, com per exemple, la granota de punta de fletxa daurada la qual té un verí molt potent que pot causar la mort a 20.000 ratolins de laboratori.

Geòrgia

mapa

Per Helen Kvirikashvili, 1r ESO

Geòrgia és un país republicà no gaire gran, situat entre Àsia i Europa, a la costa del mar Negre, al sud del Caucas. Ocupa, aproximadament, una mica més del doble que Catalunya i té uns 4,6 milions d'habitants. Antigament, formava part de la Unió Soviètica. El patró del país és Sant Jordi. A l'escut podem veure que hi ha un escrit en l'alfabet georgià: ძალა ერთობაია. Traduït al català, vol dir, “La força es troba en la unitat”.

El que nosaltres diem Geòrgia, allà s'anomena საქართველო, que es llegiria Sak'art'velo.

banderaAllà, segons els fusos horaris, com que el país està situat a l’est respecte a nosaltres, van 2 hores més tard.

La seva capital és Tbilisi. Aquest nom ve de la paraula “tbili”, que vol dir calent. A sota d'aquesta ciutat hi havia aigües a temperatures molt altes. La llegenda diu que rei va sortir a caçar aus. Va disparar a una i va caure a terra. El rei la va anar a buscar, havia caigut en un forat, i estava cuita. No fa gaire, es van construir unes piscines d'aspecte oriental utilitzant aquestes aigües subterrànies. És un lloc turístic molt visitat.

El 85% de la població parla el georgià, una llengua exclusiva d'aquesta zona. Tenen el seu propi alfabet. A l'hora de parlar, no marquen una síl•laba tònica a cada paraula, com en català. No utilitzen accents, ni majúscules.

Costums del Pakistan

dona del pakistan

Per Alba Vega, Anna Sánchez de 1r d'ESO i Arooj Tanveer de 3r d'ESO. 

En aquest article us parlarem d'alguns costums del Pakistan. Hem escollit aquest tema perquè, com alguns ja sabeu, hi ha una alumne nova a 3r, l'Arooj Tanveer, que és pakistanesa i ens ha informat sobre el seu país.

Al Pakistan les noies solteres no poden decidir on van, ho decideixen els pares, tenen molta menys llibertat que la que tenim nosaltres. Quan tenen 18 o 19 anys els pares els acostumen a buscar marit, és a dir, amb qui es casarà la jove serà decisió dels pares. No es té en compte l'enamorament com passa aquí, sinó que es confia en el bon criteri dels pares com a persones amb més experiència. A vegades també es fan matrimonis per conveniència sobre tot en relació a la posició econòmica. 

Més articles...

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR