Pensar per evolucionar

pensar

Per Joel Navarra, Gerard Queralt i Manel Solanas; 1r BTX

A “El legado de los neandertales: trombos, adicciones y depresión”, publicat al diari El País,  se'ns diu que “Des del principi de l'existència humana, la ment ha jugat amb nosaltres i ha caigut en els mateixos paranys des de fa 350.000 anys”.

Els humans, estem en continua evolució. Al llarg del temps, la nostra vida i la manera en la qual la vivim canvia, això fa que en el nostre interior ens sorgeixin noves preguntes que potser no ens havíem plantejat mai ja que no n'havíem tingut la necessitat. Un canvi de treball, la pèrdua d’algun familiar proper... ens provoca una sèrie d’emocions diferents a les d'abans que fan que ens plantegem noves  qüestions, nous problemes, nous reptes i que busquem noves respostes que, alhora, ens formulen noves preguntes.

Evolucionar és, simplement, trobar respostes a noves preguntes? O també és, replantejar-se antigues respostes per comparar-les amb un nou pensament, i modificar-les si és necessari? Un canvi de mentalitat, pot canviar la teva manera de ser, d'actuar, de tractar amb les persones. Per això, és important pensar per què fas les coses i no deixar de fer-te preguntes mai.

Com bé diu J.L. Pinillos (psicòleg i professor d’universitat), en un dels seus textos sobre la ment humana:  “La ment humana no pot explicar-se només a partir d'uns principis anímics i unes facultats que despleguen les seves potencialitats en abstracte; la ment humana ha d'explicar-se també com a resultat d'una interacció social i de la participació de cada individu en una cultura que és transpersonal”. La ment, no és només una construcció personal a través d’emocions, sentiments, de la teva personalitat... En ella hi influeixen moltes més persones, els seus pensaments i idees. La societat ens condueix per un camí suposadament “correcte”, el qual hem de seguir si en volem formar part i que,  moltes vegades, ens fa pensar o actuar d'una manera diferent a com ens agradaria fer-ho, per por a no ser acceptats.

És important evolucionar com a comunitat, però sense deixar mai de ser tu mateix i ser lliure de pensar, fer i evolucionar a la teva manera, sense cohibir-te pel que pensi la gent de tu. Per això, repetim, no deixis mai de fer-te preguntes. Per tant, us preguntem si l’evolució és possible amb l'absència de preguntes?

Maig 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR