Controlats per la tecnologia

filo

Per Darius Mihai Caldara, Sahar Tariq, Berta Rossell; 1r BTX

«Utilitzar un mòbil no és gaire bo, i només s’hauria d’utilitzar en cas d’emergència» explica Johnny Depp, fent referència a la dependència constant que tenim de les tecnologies actuals. Així mateix, George Clooney expressa en una entrevista a la televisió que «preferiria sotmetre’s a un examen rectal a la televisió en directe a càrrec d’algun company amb sang freda, que tenir un compte a Facebook», referint-se al recent ús abusiu de les xarxes socials que fa que es perdin gran part de les nostres habilitats naturals de comunicació.

Des dels inicis dels temps, l’home ha utilitzat el seu coneixement per crear tecnologies que li asseguressin la supervivència al medi que l’envolta. Les noves tecnologies, relacionades amb el nostre entorn, estan agilitzant, optimitzant i perfeccionant algunes activitats que realitzem en el nostre dia a dia, per tal que sigui més fàcil, per a nosaltres, adaptar-nos a una era digital que ens sobrepassa. Així i tot, cada vegada hi ha més màquines que fan la feina i creen altres màquines que també faran la feina. Per tant, el mecanisme tecnològic està arribant a substituir el mecanisme biològic?

Estem constantment envoltats de les noves tecnologies, això s’ha convertit en la realitat del nostre dia a dia i no ens adonem que hem substituït el mecanisme biològic pel tecnològic. Per a les generacions que estan naixent o han nascut ja amb aquest canvi, només hi ha aquesta realitat, i el mecanisme biològic és com si no hagués existit.

En primer lloc, ens hem acostumat a no pensar per nosaltres mateixos i que ens ho donin tot fet, de manera que si tenim un problema no pensem en la solució, sinó que busquem que un agent extern ens la doni. Aquest fet fa que unes poques persones evolucionin per crear noves màquines i tecnologies perquè, al seu torn, ningú més hagi d’evolucionar, i això crea una dependència de les facilitats del medi i, per tant, una involució per part de la humanitat. Per exemple, Mark Zuckerberg va crear Facebook per tal que mai més ningú s’hagués de preocupar si perdia un contacte o relació amb algú, ja que la idea era crear una plataforma on tothom estigués interconnectat. Això fa que creem uns vincles més dèbils amb les persones que coneixem, ja que donem per fet que per molt que no les tornem a veure podrem seguir en contacte, i no ens esforcem a conèixer-les quan les tenim davant.

En segon lloc, fa pocs segles la gent creia tenir el seu futur predeterminat, i es considerava que els humans no teníem la capacitat de canviar-lo. Avui en dia, encara que hi ha gent que ho segueix pensant. Cada vegada , però, s’està demostrant més que no és cert, ja que si una persona per si sola no fa l’esforç d’evolucionar i lluitar pel que vol, ja hi haurà alguna màquina que ho faci per ell, de manera que no cal que ens esforcem per evolucionar mentre uns pocs puguin fer-ho per nosaltres.

A més, gràcies a unes connexions entre els humans anomenades camps mòrfics, podem evolucionar en societat i compartir aquesta evolució que no té perquè coincidir amb l’esforç individual invertit. Al llibre “Ment i matèria” d’Erwin Schrödinger, trobem una citació de Julian Huxley, on diu «...la preponderància de la mutació degenerativa es tradueix en la degeneració d’un òrgan quan aquest es torna inservible i quan l’elecció ja no opera sobre la seva eficiència», és a dir, que si no fem servir un determinat òrgan, aquest es degenerarà fins a acabar desapareixent al llarg del temps, com va passar amb la cua dels grans simis. Per tant, si ens basem en les seves paraules, podria arribar un moment en el que el nostre sistema biològic fos irrellevant, des del punt de vista evolutiu. Això pot succeir quan les màquines siguin capaces de crear i reparar noves màquines, de manera que els humans no haurem de fer res i no servirem per a res, donant-se el cas d’un procés d’involució i dependència de les màquines que ens envolten. Arribats a aquest punt, en no fer servir el nostre organisme, podria arribar a deteriorar-se i, fins i tot, desaparèixer.

Per acabar, considerem que la humanitat ha transformat el món i aquesta transformació ha canviat la humanitat. Actualment, doncs el mecanisme tecnològic està substituint el biològic en una gran quantitat d’aspectes del nostre dia a dia, tot i que sense persones que creïn aquest mecanisme tecnològic no podríem avançar com a societat, de manera que en aquest aspecte es contraresten. Per tant, vol dir que com més tecnologies hi hagi més evolucionats estarem o hi haurà un punt on l’evolució pararà?

Abril 2018

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR