Filosofia

Comunitat filosòfica

L'alumnat de 1r de batxillerat participa en un projecte d'aprenentatge de filosofia de forma cooperativa. Per aquest motiu han constituït una comunitat d'aprenentatge, en la qual s'estableixen relacions per aprendre de manera activa.

Un dels principals objectius és el de desenvolupar la capacitat de pensar filosòficament mitjançant la creació col·lectiva de textos argumentatius entorn de les temàtiques treballades a classe. 

Poc a poc anirem publicant en aquesta secció algunes de les reflexions fetes per els diferents grups.

Tweets filosòfics (curs 2016-17)

plensa

FILOSOFIA EN 140 CARÀCTERS

MENT, REALITAT I CONSTRUCCIÓ DEL CONEIXEMENT

1r BATXILLERAT

«El coneixement de la realitat és una utopia, sempre hi haurà barreres biològiques entre nosaltres i la realitat que ens allunyaran d'arribar-hi.»
ROGER BLAS

«Potser hauríem d'acceptar que les coses no ens pertanyen i que, per tant, no som propietaris de res. Així ens preocuparíem menys pel que és «nostre» i més per qui som i què fem.»
RUT HERRERO

«La nostra realitat es basa en allò que sabem que existeix: quan ampliem els coneixements, la nostra percepció de la realitat canvia.»
MARTINA RIBAS

«Educarse es el mayor acto de rebeldía contra el sistema.»
ROXANA DOROFTEI

Tweets filosòfics (2)

crisi

FILOSOFIA EN 140 CARÀCTERS

CRISI I CANVI SOCIAL

1r BATXILLERAT

«Si no prenem consciència de la destrucció que estem duent a terme, les conseqüències seran terribles». SAUL SEBASTIÁN ROSERO

«Nos hemos convertido en una auténtica plaga que consume en exceso los recursos terrestres para subsistir». IGNASI ARAGÓN

«L'espècie pensant i amb capacitat de ser responsable s'està convertint en una amenaça per al nostre planeta». CLÀUDIA OLMEDILLAS

«La nostra intel.ligència ens ha portat cap a l'arrogància i l'egoisme més perversos».

«Creiem que la Terra és una possessió nostra, quan en realitat és un do, una virtut que ens ha estat concedida per poder viure...una virtut que ràpidament anem deteriorant fins a destruir­la».

L'absurd de la vida

senyal

Per Àgueda Castillo, Marta Fernández, Júlia Mulero i Marc Planella, 1r BTX

 “A França al 1989, Jacques LeFevrier va voler assegurar-se de la seva mort quan va intentar suïcidar-se. Va anar a un precipici i es va lligar un nus al voltant del coll amb una soga i va lligar l’altre extrem a una roca gran. Va beure verí i es va incendiar la roba. Va saltar al precipici i, fins i tot, va intentar disparar-se en l’últim moment.. La bala no el va tocar, però va tallar la corda. Lliure de l'amenaça d’ofegar-se, va caure al mar. La sobtada capbussada a l’aigua va apagar les flames i va fer que vomités el verí. Un pescador caritatiu el va treure de l’aigua i el va portar a l’hospital, on va morir d’hipotèrmia.”

Premis Darwin, premis a les morts més absurdes, (2011).

Davant d’aquesta noticia, i de les accions que realitza el protagonista, es veu ben clar que la seva vida, ja no té un sentit. Trobar-lo és una necessitat que tots sentim ja que és el que ens motiva a continuar vivint. Això ho sabem perquè des de temps antics la humanitat s’ha qüestionat el sentit de la vida, i aquest ha anat canviant depenent de les circumstàncies de l’època. El fet que no sempre el puguem trobar fa que, realment, siguem una humanitat sense sentit? Nosaltres pensem que no hi ha un únic sentit de la vida i que cadascú ha de trobar el seu.

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR