Classe dividida

isabela

Per Equip de redacció amb la col·laboració d'Isabella Palmieri, 1r BTX

Aquest curs, la psicopedagoga de l’institut, Mercè Capell, dóna la matèria de Psicologia i Sociologia que comporta quatre hores a la setmana, dues de psicologia i dues de sociologia. Mentres que la psicologia tracta del comportament humà de les persones, la sociologia es centra en el comportament de les persones quan formen part d’un grup nombrós.

Una de les activitats de classe consisteix en escollir un tema en el que s’observi com es desenvolupa el comportament d’un grup o d’una persona, i preparar-lo per presentar-lo a la resta de companys. La Isabella ens comenta que com que havia vist el vídeo que la professora i psicòloga americana, Jane Elliott, havia fet relatiu al seu experiment sobre el comportament dels nens entorn del racisme, es va decidir per aquest tema.

Jane Elliott va investigar si el racisme és innat o és una actitud apresa de l’entorn. Va realitzar el seu primer experiment al dia següent de l’assassinat de Martin Luther King, és a dir, el cinc d’abril de 1968, a l’escola on treballava a Riceville, Iowa. Es tractava d’una classe d’alumnes blancs de tercer de primària entre els quals no apareixia el racisme perquè tots eren blancs. Després de parlar amb ells sobre el que havia succeït i veient la dificultat que tenien en fer-se càrrec de què és ser discriminat els va proposar una experiència per viure-ho. Els alumnes van estar d'acord i ella va decidir utilitzar el color dels ulls, en lloc del de la pell, per mostrar-los què és la segregació racial.

Una clase dividida from Raiden on Vimeo.

El primer dia de l’experiència, els va dir que els dels ulls blaus eren els millors, més intel•ligents, que aprenien més ràpid… i els va donar certs privilegis extra com uns minuts més de pati, poder utilitzar una nova estructura per enfilar-se que hi havia al gimnàs. També els va proporcionar uns colls marrons i els va dir que els posessin al coll dels alumnes d’ulls marrons per poder-los veure ràpid. Va fer seure a les files del davant als d’ulls blaus deixant els altres al darrera, i va incitar als d’ulls blaus a jugar entre ells i a deixar de banda els d’ulls marró. No els deixava beure de la mateixa font i castigava als d’ulls marrons que no seguien les regles de l'experiència o que s’equivocaven.

Aviat va observar com els d’ulls blaus es creien superiors començaven a mostrar-se arrogants, dominadors i desagradables envers els seus companys “inferiors”. Les notes que obtenien eren millors del que havien estat anteriorment, mentres que els d’ulls marrons tenien notes pitjors, malgrat prèviament havien estat bons alumnes. També va veure com el grup “inferior” es tornava tímid i s’aillava a l’hora del pati inclús alumnes que abans eren dominants.

Després va invertir la tàctica, els va dir que els d’ulls marrons eren superiors i va observar que passava el mateix però amb menor intensitat. Finalment, els va fer reflexionar i escriure sobre el que havien après. Els alumnes havien entès que racisme vol dir discriminar a una persona pel fet que poseeix una característica determinada. Amb aquesta experiència va demostrar que el racisme no és innat sinó que es desenvolupa amb el poder i amb el que ensenyes.

La Isabella ens diu que estudis posteriors han servit per saber que les persones tendim a identificar-nos amb altres que tenen característiques similars i així sentim que pertanyem a un grup. Qualsevol persona amb trets diferents acostumem a discriminar-la. J. Elliott considera que ser racista és una malaltia perquè et fa veure distorsionada una persona que és igual que tu però amb característiques diferents. També creu que, al no ser una malaltia genètica, a través de teràpia, malgrat ser difícil, es pot desaprendre.

Desembre 2017

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR