Big Van

bigv

Per Isabella Palmieri, Miranda Sánchez, BTX i Biel Clarella, 4t ESO

Amb motiu de la setmana de la ciència l'alumnat de batxillerat ha gaudit de l'espectacle ofert per Big Van. Dos dels seus membres ens han concedit una entrevista a través de la qual podem conèixer millor aquest grup que, a banda d'investigar, divulga ciència.

Zafra News: Com se us va ocórrer la presentació humorística que feu?

Big Van: Ens vam conèixer al FameLab, un concurs de monòlegs de ciència que va néixer a Anglaterra el 2005 i va arribar a Espanya el 2013. Ens vam entendre molt bé i vam decidir provar aquest rotllo fora del concurs. Ho vam fer en un pub al Fricoño, el festival freaky de Logroño, va anar molt bé i hem anat creixent. Encara que el concurs no demanava humor com el fem nosaltres, li vam donar aquest component d’espectacle.

ZN: Quan vau crear The Big Van Theory?

BV: L’1 de juny del 2013, des d’aleshores anem amb la nostra furgoneta impulsada amb antimatèria per tot arreu, principalment per Espanya però també per Europa, per Amèrica i fem espectacles, tallers, formació, els nostres propis projectes de recerca...

ZN: Al principi, cómo ho vau fer per donar-vos a conèixer?

BV: Vam tenir la sort que som un grup molt gran, ara som 21 col•laborant en el grup, científics i científiques, investigadors, investigadores… Un dels companys tenia contacte amb la Fundació La Caixa i va aconseguir-nos una col•laboració que ens va portar per diferents CosmoCaixa d’Espanya. Això ens va ajudar molt econòmicament i també a que ens coneguessin. Vam utilitzar també xarxes socials com Facebook o Twitter, a partir d’aquí va ser el boca a boca i anar a tot arreu. 

ZN: Què va determinar que escollíssiu les ciències com a vehicle per al vostre humor?

BV: El concurs ens va il•luminar, tots teníem un cuquet, ens agraden les arts escèniques i poder explicar tot el que fem als laboratoris. La tasca de divulgació és molt important per a que tota la societat conegui que el progrés depèn de la ciència. Sense conèixer-la no s’hi pot donar suport i llavors no es pot finançar.
El concurs FameLab és un concurs per investigadors, per a persones que fan ciència. Tots els que estem en el grup venim de l’àmbit científic, no és que féssim monòlegs i llavors triéssim la ciència sinó a l’inrevés, venim del món de la ciència. A la gent li interessa la ciència, vam veure que aquest format funciona.
ZN: Vau voler fer divulgació de la ciència de manera humorística.
BV: Exacte.
ZN: O sigui que feu humor però basat en fets científics que vosaltres heu estudiat.

ZN: Quin és el vostre objectiu principal?
 
BV: A Big Van el que intentem és posar el nostre granet de sorra per transformar la societat, per guiar-la cap a una societat basada en el coneixement. El que ens agradaria és que la gent sàpiga i pugui defensar la ciència perquè coneix, perquè veu que és important però, a més a més, fomentar no només els continguts i els coneixements científics, sinó també la ciència com a camí, com a forma de vida, és a dir, utilitzar l’esperit crític per prendre decisions raonades. No basar-nos en comentaris, en supersticions o creences sinó contribuir a que la societat es basi o prengui les seves decisions en fets i de manera crítica i raonada. Per això fem un gran esforç per visitar centres educatius.

ZN: Amb quines dificultats us heu trobat en la vostra feina?bv entrev

BV: Des de viatges molt ajustats de temps entre una actuació i una altra, o manca de reacció del públic o a crítiques negatives de part de gent que pensa que la ciència és una cosa sèria i no s’ha de trivialitzar.

ZN: Abans a què us dedicàveu?

BV: Érem tots investigadors, ara dintre del grup hi ha persones que estan dedicades a la divulgació de la ciència. Hem canviat l’àmbit en el que investigàvem, ara fem recerca en el camp de ciències socials per veure com fomentar vocacions científiques entre els més joves, o veure com es pot produir una comunciació i un diàleg entre la ciència i la societat, etc. Dels vint-i-un que conformem el grup, quatre ens hi dediquem professionalment, la resta continúen fent la seva investigació. Tenim professors d’universitat en matemàtiques, en biologia, en física, tenim investigadors joves que estan desenvolupant les seves carreres, per exemple, en grafè, en enginyeria, en biologia marina. Cadascú té la seva línia d’investigació i, a més a més, participa en el grup amb els seus monòlegs, les seves formacions o el que sigui.

ZN: Què us agradaria fer en el futur?

BV: Amb la Big Van tenim un futur potent en la docència, fem cursos de formació en universitats, estem preparant un curs més ampli, un postgrau, i segurament generarem un màster. Algun dia probablement tindrem el nostre propi centre de recerca, estarà situat a Càdis. Serà un centre de recerca mixta entre arts escèniques i investigació de ciències; científics i artistes hauran d’interaccionar, no només per generar coneixement o espectacles, sinó per fer activitats de comunicació de la ciència. Un cop això estigui funcionant obrirem seu a totes les capitals del mundials per apoderar-nos del món, eliminarem el FMI, el Banc Central Europeu i el Banc d’Amèrica i generarem una nova societat on tothom serà feliç i anirà muntat en unicorns.

ZN: Què aconsellaríeu a les persones que vulguin dedicar-se a aquest tipus d'humor?

BV: Perseverar, perquè els principis són durs. No desanimar-se davant del fracàs, fracassar és absolutament normal, cal molta autocrítica.

ZN: Teniu pensat portar aquest espectacle a un nivell més gran de sala?

BV: L’hem presentat des d’aules en les que hi havia vint alumnes. fins a auditoris amb 1.500 persones escoltant-nos, fem l’espectacle en teatres, com per exemple el Club Capitol de Barcelona, al Teatre Talia de València, als grans teatres de Galícia, a Madrid, a Sevilla. O sigui visitem tot tipus de sales i espais i la gent paga una entrada per venir a veure l’espectacle. En aquest aspecte estem ja en tots els àmbits i presentant el show per tot arreu.

ZN: Quan hem estat a la sala escoltant-vos, heu fet algun comentari relacionat amb la política, i no sé si algun cop us ha passat de trobar-vos amb algú que no compartia la mateixa idea. Suposo que és un risc utilitzar la política en l’humor...

BV: Sí, el que passa és que intentem és fer un humor el més blanc possible, fas humor però no et posiciones en favor d’una línia política o una altra. És a dir, no és el mateix fer humor contra un partit polític en concret perquè no t’agrada a tu personalment, que fer humor contra el president del govern, que és igual de quin color sigui, tot i que sempre hi ha el risc que algú s’ho prengui malament. Jo crec per entendre, per riure, has de tenir un mínim d’intel•ligència, per poder entendre l’humor i riure, si no tens aquestes capacitats no entens la broma. La intel•ligència sol portar associada l’autocrítica i la capacitat de riure d’un mateix. Encara que jo pugui defensar políticament un partit i senti una broma sobre aquest partit, em pot fer gràcia igual perquè tinc capacitat d’autocrítica i d’entendre que, tot i que és el meu partit, també pot fer coses malament i que es pot fer humor sobre això. Ara, per exemple, tenim moltíssimes bromes sobre la independència, pots fer-les aquí a Catalunya i la gent riu, perquè ho entén i té capacitat d’autocrítica per veure que el que s’està fent és humor i no un atac contra un polític en concret.

ZN: Suposo que Big Van està inspirat en la sèrie. Com va sorgir aquesta idea i què vol dir?

BV: El primer nom va ser Big Van Theory i estava lligat a la sèrie que ho estava petant en aquell moment, finalment ens hem quedat amb Big Van. Van és furgoneta en anglès i vam pensar que a l’igual que els faranduleros porten espectacles per tots els llocs, nosaltres amb la nostra furgoneta portem la ciència per tot arreu. Vam fer aquest joc de paraules amb la furgoneta i la teoria del Big Bang i també amb la sèrie, d’aquests tres costats va sortir el nom.

ZN: Voldríeu afegir quelcom més?

BV: Recordar-vos que estem a totes les xarxes socials: facebook, instagram, twitter @bigvanciencia i que a la nostra pàgina web trobareu tota la informació de tot el que fem, de les actuacions, per tant, si algú està interessat en seguir-nos ja ho sap.

Desembre 2017

 

 Institut Juan Manuel Zafra

Rogent 51 - 08026 Barcelona - Tel.: 934 350126 - 934 351 512 - Fax: 934 502 029 - email: iesm-jmzafra@xtec.cat
logo_consorci LOGO.ESCOLES.S.HORITZONTAL.1.COLOR